'Nabau' sedang merintangi sungai

'Nabau' muncul dari alam halimunan

Minggu lepas, aku ada urusan kerja di Sarawak. Ada cerita mengenai ular yang besar di Sungai Rajang. Sungguh menarik perhatian aku. Aku tidak kesempatan membeli Utusan Sarawak bertarikh 11 Feb. Aku cuma sempat beli naskah keesokkannya. Naskah itu ada dalam simpanan aku.

keratan akhbar Utusan Sarawak bertarikh 11 Feb

Ular ini dikaitkan dengan Mitos masyarakat Iban mengenai anakonda dari alam halimunan yang dikenali sebagai ‘Nabau’ turut mengisi cerita banjir besar di Sarawak pada 12 Januari lalu. Menurut seorang warga emas dari daerah Song, Kapit memberitahu, mengikut kepercayaan masyarakat Iban, Nabau merupakan anakonda misteri.

Merujuk cerita orang tua-tua, Nabau hadir secara misteri. Apabila Nabau muncul, ia seoalah-olah membawa petanda sesuatu kejadian besar akan berlaku. Masayarakat Iban terdahulu percaya Nabau muncul secara merentagi sunagi, banjir besar akan berlaku. Mungkin juga banjir besar di Sarawak berpunca daripada kehadiran Nabau itu.

Secara ringkas, Nabau digambarkan sebagai anakonda berkepala seperti naga dengan tujuh lubang hidung. Nabau dipercayai mempunyai kesaktian tersendiri iaitu mampu menjelma dalam pelbagai bentuk untuk menyembunyikan identitinya yang dikatakn sebesar balak matang serta sepanjang lebih 30 meter.

About these ads